FILMOVI ZA VIŠE RAZREDE OSNOVNE ŠKOLE

Brailleovo srce
Dječak s planine
Dječak u prugastoj pidžami
Dječak u oblacima


BRAILLEOVO SRCE
brailleovosrceEVENT

(Le coeur en braille)

Michel Boujenah, komedija, drama, Francuska, 2016., 85'

Marie je dvanaestogodišnja učenica koja sanja postati profesionalnom čelisticom. Kada sazna da ima genetsku bolest koja joj polagano oduzima vid, unatoč protivljenju svojih roditelja, odlučuje otići na audiciju prestižne glazbene škole. Za pomoć se obraća Viktoru, dječaku koji je zaljubljen u nju i sanja o vlastitom bendu.

Brailleovo srce je film o emotivnom sazrijevanju i sentimentalnom otkrivanju prijateljstva između dvoje dvanaestogodišnjaka. Film na jednostavan, djeci blizak i razumljiv način, obrađuje kompleksnu temu i uči nas o onom najosnovnijem u životu, međusobnoj podršci i razumijevanju. Na posljednjem dječjem filmskom festivalu u Zlinu, film je dobio nagradu publike za najbolji dugometražni film i nagradu dječjeg žirija za najbolji dugometražni dječji film. Njegovu vrijednost prepoznali su i posjetitelji dječjeg programa Motovun Film Festivala i dodijelili mu nagradu za najbolji dječji film.

Teme za raspravu
prijateljstvo, genetska bolest, sazrijevanje, ljubav, laž, uspjeh, ambicije, društveni odnosi, obitelj, glazba

Korelacija s nastavnim predmetima
hrvatski jezik, francuski jezik, glazbena kultura, biologija, vjeronauk, sat razrednog odjela...

DOB:
IV. –VIII. razred OŠ

TERMINI :
(povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 11.10.2018.):
SRI, 10.10.2018. u 8:30h
ČET, 11.10.2018. u 9:00h i 11:00h

Cijena ulaznice: 10,00 kn


DJEČAK S PLANINE
djecaksplanineEVENT

(Schellen-Ursli)
Xavier Koller, pustolovni, obiteljski, Švicarska, 2015., 104'

Ursli je pravi dječak s planine. Živi u švicarskim Alpama s obitelji i životinjama koje obožava. Nakon jedne nesreće sva mu se djeca iz sela rugaju, ali on se mudro i hrabro upušta u veliku pustolovinu.

Film švicarskog redatelja i scenarista Xaviera Kollera (1944.), koji je pohađao je Kazališnu akademiju u Zürichu. Njegov film "Putovanje" nade osvojio je 1990. godine Oscara za najbolji strani film. Dječak s planine je 2016. godine osvojio nagradu publike za najbolji film Seattle International Children’s Film Festivala, a prikazan je i na 64. Pulskom filmskom festivalu u sklopu programa Pulica.

Teme za raspravu
život u Alpama, siromaštvo, životinje, priroda, obitelj, prijateljstvo, hrabrost, tradicionalni običaji, književna adaptacija, zimske avanture, škola

Korelacija s nastavnim predmetima
hrvatski jezik, priroda i društvo, zemljopis, njemački jezik

DOB:
IV. – VIII. razredi OŠ

TERMINI:
SRI, 5.12.2018. u 9:00h
ČET, 6.12.2018. u 8:30h i 11:00h

Cijena ulaznice: 10,00 kn


DJEČAK U PRUGASTOJ PIDŽAMI

djecakuprugastojpidjami1EVENT
(The Boy in the Striped Pyjamas)
Mark Herman, drama, ratni, Velika Britanija, SAD, 2008., 91'

Smještenu u vrijeme Drugog svjetskog rata, ovu priču gledamo nevinim očima osmogodišnjeg dječaka Brune, sina zapovjednika koncentracijskog logora, čije će zabranjeno prijateljstvo s dječakom Židovom, koji živi s druge strane ograde, rezultirati zapanjujućim i neočekivanim posljedicama.

Iz perspektive osmogodišnjeg dječaka koji je uvelike zaštićen od stvarnosti Drugog svjetskog rata, svjedoci smo zabranjenoga prijateljstva koje će nastati između Brune, sina nacističkog zapovjednika, i Schmuela, dječaka Židova koji je zarobljen u koncentracijskom logoru. Iako dječake fizički razdvaja bodljikava ograda, njihovi će životi postati nezaobilazno isprepleteni. Izmišljena priča o Bruni i Schmuelu, pričana iz neobične perspektive, baca svjetlo na brutalnost, bezosjećajnost i razorne posljedice rata. Njihovo će nas tragično putovanje podsjetiti na milijune nevinih žrtava holokausta.

Teme za raspravu
Drugi svjetski rat, antisemitizam, povijest, rat i život za vrijeme rata, Holokaust, diskriminacija, kulturne vrijednosti i religijska različitost, prijateljstvo, hrabrost, adaptacija romana

Korelacija s nastavnim predmetima
hrvatski jezik, povijest, zemljopis, etika, sat razrednog odjela

Teme za raspravu
Drugi svjetski rat, antisemitizam, povijest, rat i život za vrijeme rata, Holokaust, diskriminacija, kulturne vrijednosti i religijska različitost, prijateljstvo, hrabrost, adaptacija romana

Korelacija s nastavnim predmetima
hrvatski jezik, povijest, zemljopis, etika, sat razrednog odjela

DOB:
IV. – VIII. razredi OŠ

TERMINI:
(povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27.1.2019.).:
SRI, 23.1.2019. u 9:00h i 11:30h
ČET, 24.1.2019. u 8:30h i 11:00h
SRI, 30.1.2019. u 8:30h i 11:00h
ČET, 31.1.2019. u 9:00h i 11:30h

Cijena ulaznice 10,00 kn.


DJEČAK U OBLACIMA
cloudboyEVENT

(Cloudboy)
Meikeminne Clinckspoor, obiteljski, pustolovni, Belgija, Švedska,Norveška, Nizozemska, 2017., 78'

Dvanaestogodišnji Nilas živi s ocem otkako zna za sebe i gotovo se uopće ne sjeća svoje majke te nije nimalo sretan kada je ljeto prisiljen provesti s njom, među Saamima, narodom na ruralnom sjeveru Švedske. Saami se bave uzgojem sobova, a kada jedan od njih nestane, Nilas se pridružuje potrazi te postupno otkriva svoje korijene i doživljava najuzbudljivije ljeto svog života, ispunjeno pustolovinama.

Smješten u očaravajuć krajolik švedskog sjevera, film istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi. Film je osvojio Nagradu Europskog udruženja filmova za djecu (ECFA) za najbolji film na festivalu u Kristiansandu u Norveškoj te je prikazan na 3. danima dječjeg filma, Pulici u kaputu u Kinu Valli.

Teme za raspravu
obitelj i uspostavljenje obiteljskih odnosa, odnos između čovjeka, životinja i prirode, Švedska, avantura, praznici, prijateljstvo, putovanje, promjena okoline, krajolik, odnos majke i sina

Korelacija s nastavnim predmetima
hrvatski jezik, zemljopis, biologija, sat razrednog odjela

DOB:
IV. – VIII. razredi OŠ

TERMINI:
(povodom Dana planete Zemlje, 22.4.2019.):
SRI, 17.4.2019. u 9:00 i 11:00h
ČET, 18.4.2019. u 8:30h

Cijena ulaznice 10,00 kn.