Filmovi za vrtiće i osnovne škole

NEPAROŽDERI

NEPAROZDERI

Neparožderi

(Lichožrouti) Galina Miklínová, animirani film, Češka, 2016., 86 min

Neparožderi su malena, nevidljiva stvorenja i glavni krivci za nestale čarape. Naime, od svakog para, pojedu po jednu. Mladi neparožder Hugo živi sa svojim djedom Lamorom, čiji se život primiče svom kraju. Hugo stoga mora pobijediti svoje strahove i izaći iz stana kako bi pronašao strica za kojeg nije ni znao da postoji.

Češko- slovačko- hrvatski film, koji se temelji na istoimenom književnom predlošku češkog autora Pavela Štruta. Radnja prati bande malenih, simpatičnih, običnim ljudima nevidljivih bića, koji kradu jednu čarapu iz para. Film je nastao u hrvatskoj koprodukciji te postao najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije. Prikazan je na brojnim filmskim festivalima za djecu, ali i u sklopu dječjeg programa na posljednjem Motovun Film Festivalu.

Teme za raspravu:
adaptacija knjige, obitelj, prijateljstvo, obećanja, mašta, nevidljiva bića, animacija...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, likovna kultura, sat razrednog odjela, medijska kultura...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
dječji vrtić i I - IV razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 4. travnja u 8:30 sati / Četvrtak 05. travnja u 9:00 sati / Petak 06.travnja u 8:30 i 11:00 sati

* Film će biti podnaslovljen i čitan na hrvatskom jeziku kako bi ga i najmlađi razumijeli.

IMDb


NOVI KLINAC

NOVIKLINAC

Novi klinac

(Le nouveau) Rudi Rosenberg, komedija/drama, Francuska, 2015., 81 min

Četrnaestogodišnji Benoit napušta svoj ruralni dom i seli u Pariz. Prvi dan škole pokaže se puno napornijim iskustvom nego što je očekivao. Stvari se mijenjaju kad u razred dolazi nova učenica, Johanna. Kako bi ju zadivio, Benoit
priređuje tulum na kojem se osim Johanne pojavi samo troje njegovih kolega šmokljana. Izvan svih očekivanja, nervozni tulum pretvara se u najluđu zabavu njihovih života. Pred Benoitom se, međutim, nalazi možda najteža odluka njegove adolescencije: priključiti se "popularnim klincima" ili zadržati stare prijatelje

Film francuskog redatelja Rudija Rosenberga, čiji je diplomski film My 13 sudjelovao na nizu francuskih i međunarodnih filmskih festivala te je osvojio prvu nagradu na Studentskom filmskom natjecanju Arte. Novi klinac je njegov debitantski dugometražni film koji je između ostalog proglašen najboljim filmom na BUFF festivalu u Malmu, 2016. i na Cinekid festivalu u Amsterdamu, 2016.

Teme za raspravu:
prijateljstvo, društveni status, zaljubljenost, vršnjačko nasilje, vršnjački odnosi i popularnost, pubertet, tinejdžerska zabava, grad, selo, selidba, promjena okoline, prilagodba...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, francuski jezik, biologija,glazbena kultura, sat razrednog odjela...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:  
V - VIII razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Četvrtak 28. rujna u 9:00 sati/ Petak 29. rujna u 8:30 i 11:00 sati.

IMDb


 SKRIVENO BLAGO

skrivenoblago

Skriveno blago

(TesorosMaría Novaro, obiteljski film, Meksiko, 2017., 95 min

U maloj zajednici, na pacifičkoj obali Meksika, gdje su pješčane plaže duge koliko pogled seže, grupa djece, predvođena sedmogodišnjim dječakom bujne mašte, Dylanom, vjeruje da će uz pomoć mape otkriti davno izgubljeno gusarsko blago, no ono što će pronaći bit će neprocjenjivo u odnosu na staru legendu o pronalasku i nagradi.

Film daje intiman, gotovo dokumentaristički, pogled u svijet ljudi koji žive u malenom 'rajskom' mjestu Barra de Potosí gdje se svakodnevno susreću s čudesnim svijetom mora i kopna. María Novaro, jedna od najuspješnijih i najistaknutijih meksičkih redateljica, ovaj avanturistički film režirala je na način da djeci bude blizak i zabavan i da zajedno s likovima s platna dožive nezaboravnu avanturu. Film je prikazan u službenom programu za djecu Generation Kplus na Berlinaleu, 2017. godine.

Teme za raspravu:
promjena okoline, priroda, ekologija, prijateljstvo, braća i sestre, pustolovina, mašta, legenda, more...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, priroda i društvo, medijska kultura...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
DV + I - IV razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 11. listopada u 8:30 sati / Četvrtak 12. listopada u 9:00 sati / Petak 13.listopada u 11:00 sati

* Film će biti podnaslovljen i čitan na hrvatskom jeziku kako bi ga i najmlađi razumjeli.

IMDb


HEIDIheidifilmplusboxEVENT

Heidi

(HeidiAlain Gsponer, obiteljski, Njemačka/Švicarska, 2015., 106 min

Heidi uživa u ljepoti života u Alpama i društvu pastira Petra. No, bezbrižna vremena završavaju naglo kada ju teta Detie odvodi u veliki grad Frankfurt. Tamo će se brinuti o imućnoj djevojčici Klari u invalidskim kolicima, a za taj posao Detie će dobiti novac. Osim toga, morat će naučiti čitati i pisati pod budnim nadzorom stroge dadilje. Iako će se djevojčice ubrzo sprijateljiti, Heidina čežnja za dragim planinama, kozama, djedom i prijateljem Petrom postaje
sve jača.

Nova adaptacija bezvremenske priče o djevojčici Heidi koja kao siroče živi sa svojim povučenim djedom u jednostavnoj planinskoj kolibi. Film je osvojio nagradu za najbolji njemački dječji film 2016. te prikazan i nagrađen na brojnim drugim filmskim festivalima za djecu.

Teme za raspravu:
književnost, adaptacija knjige, promjena okoline, obitelj, prijateljstvo, priroda, grad, odrastanje, ozdravljenje, invaliditet...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, njemački jezik, medijska kultura, biologija, geografija...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
IV - VII razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 8. studenoga u 8:30 sati / Četvrtak 9. studenoga u 9:00 sati / Petak 10.studenoga u 8:30 i 11:00 sati

IMDb


ČUDO

cudo

Čudo

(WonderStephen Chbosky, drama, SAD, 2017. , 113 min

August "Auggie", dječak rođen s deformacijom lica, velik dio svog kratkog života proveo je u raznim bolnicama. Uz pomoć svoje majke Isabel i oca Natea, pokušava se uklopiti u novoj školi i pokazati svima da je sasvim običan dječak, nimalo drugačiji od ostalih, nastojeći naučiti druge da ljepota nije samo u vanjštini.

Film Čudo, čiji je scenarij nastao prema sjajnom istoimenom bestseleru New York Timesa, autora R.J. Palacija, trenutno je u završnoj fazi, no već je poznato da će Auggijeve roditelje glumiti svjetski poznati glumci Julia Roberts i Owen Wilson. Ova nesvakidašnja emotivna i inspirativna priča o neobičnom dječaku koji želi 'normalan' život dotakla je brojne čitatelje diljem svijeta, koji s nestrpljenjem očekuju njezinu ekranizaciju.

Teme za raspravu:
bolest, obitelj, školovanje, vršnjačko nasilje, promjena, podrška, hrabrost, međuljudski odnosi, društvo, prihvaćanje, diskriminacija...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, medijska kultura, vjeronauk, biologija, sat razrednog odjela...

Cijena ulaznice: 15 kn

Preporučena dob:
V - VIII razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 13. prosinca u 8:30 sati / Četvrtak 14. prosinca u 9:00 sati / Petak 15.prosinca u 8:30 i 11:00 sati

IMDb


PRONAĐI DJEDICU

pronadidjedicu

Pronađi djedicu

(Den magiske juleæskeJacob Ley, Švedska/Danska, animirani, obiteljski, 2016., 80 min

Osmogodišnji Julius živi u sirotištu te potajice vjeruje u Djeda Božićnjaka. Kada se suoči sa činjenicom da bi Djed Božićnjak mogao biti ravnatelj sirotišta, Julius ne gubi samo vjeru u Djeda Božićnjaka, već i u samoga sebe. No neuobičajene stvari se počnu događati i Julius se nađe u magičnom svijetu.

Julius se veseli Božiću, koji obiluje prekrasnim stvarima, osobito Djedom Božićnjakom! No Julius se počne brinuti da su priče starije djece, da Djed Božićnjak nije stvaran, istinite. Djed Božićnjak je nestao i na Juliusu je da ga nađe i spasi Božić. Pronađi Djedicu je klasična priča o vjerovanju u sebe i dozvoljavanju stvarima da postanu magične i neobjašnjive. Film je prikazan je na brojnim filmskim festivalima za djecu uključujući Cinekid u Amsterdamu, 2016., Schlingel u Chemnitzu, 2016., ALE Kino! u Poznanu itd.

Teme za raspravu:
Božić, Djed Božićnjak, vjerovanje, prijateljstvo, svijet mašte, animacija, zima, praznici...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, likovna kultura, priroda i društvo, medijska kultura...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
dječji vrtić i I - IV razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Ponedjeljak 18. prosinca u 8:30 sati / Srijeda 20. prosinca u 9:00 sati / Četvrtak 21. prosinca u 11:00 sati / Petak 22.prosinca u 8:30 i 11:00 sati

*Film će biti podnaslovljen i čitan na hrvatskom jeziku kako bi ga i najmlađi razumjeli.

IMDb


TORBA PUNA SJEĆANJA

torbapunasjecanja

Torba puna sjećanja

(Un sac de billesChristian Duguay, drama, Francuska, 2017., 110 min

Tijekom Drugog svjetskog rata, dvoje židovske djece, braća Maurice i Joseph, na nagovor roditelja napuštaju Pariz u nadi da će ih tako razdvojene teže otkriti i poslati u logor. Kako bi preživjeli izlažu se velikoj razini hrabrosti i dosjetljivosti u bijegu pred neprijateljem i u želji da ponovo okupe svoju obitelj. I pri tome nikada nikome ne smiju priznati da su Židovi.

Manje poznata, ali iznimno impresivna istinita priča Torba puna sjećanja poznatog francuskog pisca Josepha Joffoa, prikazuje Drugi svjetski rat kroz oči djeteta. Potresno autorovo djetinjstvo, utkano prvo u književno djelo, a zatim i u istoimeni film, na snažan i emotivno sugestivan način dočarava nam hrabrost dvoje židovske braće. Ova izvrsna filmska adaptacija i produkcija sa briljantnim glumcima, podsjetnik je na jedno od namračnijih povijesnih poglavlja čovječanstva. Film je prikazan na festivalima u Beogradu i Zlinu te je doživio velik uspjeh u kinima diljem Francuske.

Teme za raspravu:
Drugi svjetski rat, nacizam, život u doba rata, memoari, borba za opstanak, diskriminacija, kulturne vrijednosti i religijska različitost, adaptacija knjige, bratstvo, obitelj, domišljatost, hrabrost...

Korelacija s nastavnim predmetima:
povijest, hrvatski jezik, francuski jezik, medijska kultura, etika, vjeronauk, sociologija, sat razrednog odjela...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
VI - VIII razred osnovne škole i  I - IV razred srednje škole

Raspored projekcija:
Srijeda 24. siječnja u 9:00 sati / Četvrtak 25. siječnja u 8:30 i 11:00 sati  / Petak 26.siječnja u 8:30 i 11:00 sati / Ponedjeljak 29.siječnja u 9:00 

IMDb


MALI VITEZ TRENK

MALIVIZEZTRENK

Mali vitez Trenk

(Der Kleine Ritter TrenkAnthony Power, animirani, Njemačka/Austrija, 2015., 77 min

Priča prati hrabrog dječaka koji se od poniznog seljaka uzdiže u sjajnoga viteza, ali ne kroz nasilje, već kroz razmišljanje isnalažljivost. Radnja je smještena u srednjem vijeku i obiluje viteškim turnirima, dvorcima, uličnim sviračima, zmajevima i srednjovjekovnom gospodom.

Željno očekivani animirani film izašao iz tvornice koja je plasirala poznatu dječju TV seriju Lili mala vještica. Priča o dječaku koji mora naučiti što su junaštvo i hrabrost prije nego što od siromašnog seljaka izraste u sjajnog viteza. Karizmatičan film prepun iznenađujućih obrata koji je do posljednjeg trenutka zabavio brojnu publiku širom svijeta uključujući posjetitelje prošlogodišnje 2. Pulice u kaputu.

Teme za raspravu:
hrabrost, povijest, srednji vijek, snalažljivost, uspjeh, viteški turniri, pustolovina, napredak...

Korelacija s nastavnim predmetima:
priroda i društvo, hrvatski jezik, likovna kultura, medijska kultura...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
dječji vrtić i I - IV razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 7. veljače u 08:30 sati / Četvrtak 8. veljače u 09:00 sati / Petak 09.veljače u 8:30 i 11:00 sati

*Film će biti podnaslovljen i čitan na hrvatskom jeziku kako bi ga i najmlađi razumjeli.

IMDb


JEŽEVA KUĆA

jezavekuca

Ježeva kuća

(Hedgehog’s HomeEva Cvijanović, kratki animirani, Kanada/ Hrvatska, 2017., 10 min

U raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna.

Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom. Film je osvojio brojne nagrade i priznanja na svjetskim i domaćim filmskim festivalima za djecu, ali i onim specijaliziranim za animaciju uključujući Animafest, 2017., Dani hrvatskog filma, 2017., Berlinale, 2017, Annecy, 2017. itd.

Teme za raspravu:
basna, adaptacija knjige, prijateljstvo, zavist, dom, životinje, priroda, stop animacija...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, medijska kultura, likovna kultura, priroda i društvo...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
dječji vrtić i I - IV razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 7. veljače u 08:30 sati / Četvrtak 8. veljače u 09:00 sati / Petak 9.veljače u 8:30 i 11:00 sati

* prikazuje se zajedno s Mali vitez Trenk

IMDb


BRAILOVO SRCE

brailovosrce

Brailovo srce

(Le coeur en brailleMichel Boujenah, komedija/drama, Francuska, 2016., 85 min

Marie je dvanaestogodišnja učenica koja sanja postati profesionalnom čelisticom. Kada sazna da ima genetsku bolest koja joj polagano oduzima vid, unatoč protivljenju svojih roditelja, odlučuje otići na audiciju prestižne glazbene škole. Za pomoć se obraća Viktoru, dječaku koji je zaljubljen u nju i sanja o vlastitom bendu

Brailovo srce je film o emotivnom sazrijevanju i sentimentalnom otkrivanju prijateljstva između dvoje dvanaestogodišnjaka. Film na jednostavan, djeci blizak i razumljiv način, obrađuje kompleksnu temu i uči nas o onom najosnovnijem u životu, međusobnoj podršci i razumijevanju. Na posljednjem dječjem filmskom festivalu u Zlinu, film je dobio nagradu publike za najbolji dugometražni film i nagradu dječjeg žirija za najbolji dugometražni dječji film. Njegovu vrijednost prepoznali su i posjetitelji dječjeg programa Motovun Film Festivala i dodijelili mu nagradu za najbolji dječji film.

Teme za raspravu:
prijateljstvo, genetska bolest, sazrijevanje, ljubav, laž, uspjeh, ambicije, društveni odnosi, obitelj, glazba...

Korelacija s nastavnim predmetima:
hrvatski jezik, francuski jezik, medijska kultura, biologija, vjeronauk, sat razrednog odjela...

Cijena ulaznice: 10 kn

Preporučena dob:
V - VIII razred osnovne škole

Raspored projekcija:
Srijeda 21. ožujka u 08:30 sati / Četvrtak 22. ožujka u 09:00 sati / Petak 23.ožujka u 8:30 i 11:00 sati

 

IMDb