Pulica u kaputu - 3. Dani dječjeg filma

pulica2UKEVENT
Dobrodošli na 3. Pulicu u kaputu!

I ove godine Pulica u kaputu nastavlja svoj put razvoja kulture gledanja filmova kod djece i predstavlja niz dugometražnih i kratkometražnih igranih i animiranih naslova čiji će likovi iz šarolikih europskih i svjetskih kultura na zabavan način provesti malene gledatelje i njihove pratitelje kroz brojne teme kao što su prijateljstvo, školovanje, obitelj, ljubav, kućni ljubimci, priroda, idoli, mašta i snovi. Filmove će ocjenjivati ‘stručan’ dječji žiri, ali i publika koja će po završetku svakog filma zaokružiti željenu ocjenu na glasačkom listiću. Ovogodišnja Pulica u kaputu više je od ‘mjesta’ gdje se uz fine tople kokice udobno sjedi i uživa u gledanju filmova. Osim uživanja u otkrivanju novih filmskih naslova, djeca će moći kreirati animirane filmske knjige (flip book), slušati priče koje će ih odvesti u zadivljujući svijet bajki, pogledati izložbu Udruge Art studio – program Junior + koja će biti izložena u foajeu Kina Valli te poslušati koncerte članova OKUD-a Istre.

Ulaz na sva događanja je slobodan!

Opis programa i termine održavanja možete pronaći ovdje.


OPIS PROJEKTA

Pulica u kaputu, Dani dječjeg filma, predstavlja niz dugometražnih igranih i animiranih naslova čiji likovi iz šarolikih europskih i svjetskih kultura na zabavan način provode malene gledatelje i njihove pratitelje kroz brojne teme kao što su prijateljstvo, školovanje, obitelj, ljubav, kućni ljubimci, priroda, idoli, mašta, snovi… Pulica u kaputu više je od ‘mjesta’ gdje se uz fine tople kokice udobno sjedi i uživa u gledanju filmova, u suradnji s pulskim udrugama obogaćena je dodatnim sadržajima poput pripovijedanja priča, koncerata mladih izvođača, flip book radionice, prigodne izložbe itd.

ZAŠTO?
Javna ustanova Pula Film Festival upravlja Kinom Valli od 2008. godine. U devet godina kontinuiranog rada u sklopu redovnog kino programa uz popularne, animirane i igrane, dječje filmske naslove prikazani su brojni nekomercijalni filmovi na kojima je broj posjetitelja znatno niži. Riječ je o vizualno zanimljivim filmovima koji imaju autorski pečat i koji se bave brojnim važnim temama za djecu na njima razumljiv i zanimljiv način, no na žalost zbog nedostatka promocije ovakvih filmova na nivou države i šire često prođu nezapaženo. Budući da smatramo da je u današnjem svijetu globalizacije iznimno važno djeci prikazati široku paletu multikulturnog filmskom stvaralaštva shvatili smo da je najbolji način da to učinimo putem organizacije jedne ovakve manifestacije koja će postaviti temelje za daljnji razvoj i gledanje nezavisnih filmova.

CILJEVI
Budući da su djeca i mladi svakodnevno okruženi medijima i izloženi filmskim sadržajima neprimjerenih moralnih, estetskih i pedagoških vrijednosti, potreba za razvijanjem kulture gledanja i promišljanja filmova je i više nego velika. Upravo zbog toga, Javna ustanova Pula Film Festival 2009. pokrenula je projekt FUŠ – Film u školi, koji ima za cilj višegodišnjim djelovanjem i edukacijskim ciklusima pružiti potporu školama u osposobljavanju učenika za razvijanje kulture gledanja i promišljanja filmova. Iako djeca i mladi svakodnevno u školama borave veći dio dana i šire svoja znanja jednako je važno kako djeca i mladi provode i svoje slobodno vrijeme, sami ili u društvu roditelja i prijatelja. U želji da našim posjetiteljima, uz redovan kino program u kojem dominiraju američki filmski hitovi za djecu, ponudimo dodatni nekomercijalni filmski sadržaj osmislili smo program Pulica u kaputu u sklopu koje se u jutarnjim i popodnevnim terminima prikazuju brojni europski i svjetski filmovi za djecu. Zahvaljujući projektima FUŠ i Pulica u kaputu stvaraju se generacije vizualno pismene djece koja nisu samo naša budućnost, već i naša sadašnjost – sada i ovdje – s velikim emotivnim, kulturološkim i materijalnim potrebama i željama, a naša zadaća je da neke od tih potreba i želja prepoznamo i zadovoljimo. Nadalje iako je primarna djelatnost naše Ustanove njegovanje filmske umjetnosti željeli smo na jednom mjestu uz filmsku ujediniti i nekoliko drugih oblika umjetnosti poput likovne, književne i glazbene kako bi djeci i njihovim pratiteljima pružili mogućnost da u sklopu jedne manifestacije konzumiraju različite kulturne sadržaje odnosno percipiraju različite oblike kreativnog izražavanja.

PARTNERI
UDRUGA PUSTI PRIČU (pripovijedanje priča)
Udruga Pusti priču usmjerena je na očuvanje umijeća pripovijedanja te značaju priče u životu čovjeka, poticanju mašte i stvaranju priča. Svojim aktivnostima pokušava stvoriti osjećaj zajedništva u publici kroz poučne priče i dočarati drevno pripovjedačko ozračje kazivanja uz ognjište. Izvođačica je Željka Kondić Dabo iz Udruge Pusti priču iz Pule (prof. hrvatskoga jezika i povijesti i teta knjižničarka).

UDRUGA ART STUDIO (izložba)
Udruga Art studio od 2011. godine provodi program Junior + u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Pazin – Obiteljski centar Pula. Riječ je o keramičkim radionicama namijenjenima roditeljima i njihovoj djeci kao rana obiteljska podrška i prilika da obitelji kvalitetno provedu zajedničko vrijeme.

UDRUGA OKUD ISTRA (koncerti)
Udruga okuplja sve ljubitelje glazbe, a posebno mladež. Sa svojim sekcijama doprinosi promicanju i afirmaciji kulturnog identiteta grada Pule, Istarske županije i Republike Hrvatske u svijetu. Posebna je briga udruge promicanje i promoviranje harmonike, pa je u OKUD-u Istra najznačajnija sekcija harmonikaški orkestar “Stanko Mihovilić”

ŠKOLA ZA PRIMJENJENU UMJETNOST I DIZAJN (uređenje prostora)
Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Pula vuče korijene skoro trideset godina unazad, zapravo njezina povijest započinje otvaranjem odjela za aranžiranje i unutranju dekoraciju na čelu s prof. Ivanom Obrovcem, promjenom u smjer primijenjene grafike i dolaskom prof. Fulvia Juričića nastaje grafički odjel ili kako nas se u Puli često zvalo - grafičari. Tijekom godina i desetljeća usmjerenje se mijenjalo ali rastao je i broj učenika koji su se obrazovali u području likovne umjetnosti i dizajna. Većina današnjih profesora bivši su učenici tog usmjerenja, što je ujedno i dokaz naše vezanosti uz školu i njenu prošlost, sadašnjost ali i budućnost. Prije deset godina odvajanjem od pulske Glazbene škole, škola je dobila samostalnost i započeo je novi izazov za nas. Ono što je bilo jedno usmjerenje, postala je škola s četiri odjela: grafičkim, kiparskim, tekstilnim i slikarskim dizajnom.

logo

programskaPUK2017MODUL