Posebna događanja


mesoPOSEBNO   2. studenog u 19 sati

MESO
Elvis Lenić

Ulaz na projekciju je slobodan.
 Kratkometražni dokumentarni film pulskog autora Elvisa Lenića prikazati će se u Kinu Valli, u petak 2. studenog u 19:00 sati uz slobodan ulaz. Film pod nazivom „Meso“ donosi tradicijski istarski seoski ritual pripremanja svinjokolje, odnosno rudimentaran ruralan običaj koji je oprečan današnjem pomodnom uljepšavanju iskonskog porijekla mesnih proizvoda. Suvremeni trendovi donose multimedijalne prikaze pripremanja hrane uz reklamnu pozadinu i svode se na zabavni sadržaj, dok je u filmu „Meso“ u fokusu ono što je oduvijek prethodilo samoj konzumaciji; običaj koji je u ponekim mjestima zadržan do današnjeg dana i ne ustupa mjesto industrijalizaciji i nutricionističkih trendova.

Redatelju i scenaristu je Elvisu Leniću je ovo šesti autorski film, a kameru i montažu potpisuje Matija Debeljuh. Za zvuk je bio zadužen Martin Semenčić koji je Zlatnom arenom za ton i zvuk četiri puta nagrađen na Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji Kinematografa, a producentica je Dijana Mlađenović.

Film je na Liburnia Film Festivalu nagrađen za najbolji film, najbolji regionalni film i dizajn zvuka.

DanneovisnihkinaPOSEBNO   7. studenog u 17:00 i 19:20 sati

DAN NEOVISNIH KINA

Ulaz na projekcije je slobodan. 
Filmska manifestacija Dan neovisnih kina, koju organizira Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, obilježiti će se dvjema projekcijama uz besplatan ulaz, u srijedu 7. studenog u 17:00 i 19:20 sati. Manifestacija je jedinstveno filmsko i kulturno događanje u cijeloj Hrvatskoj namijenjeno široj javnosti svih dobnih uzrasta, s naglaskom na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podrška sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa.

U 17:00 prikazati će se kultni film Karate Kid (1984.) sa Ralph Macchijom u glavnoj ulozi, a u 19:20 Ponoćni Express (1978.) višestruko nagrađeni film koji je obilježio žanr drame.

zffPOSEBNO   Od 15. do 18. studenog

ZFF PUTUJE
16 godina Zagreb Film Festivala u 16 gradova!
Šesnaesto izdanje zagrebačkog filmskog festivala, izuzev u Zagrebu, održati će se u 16 gradova diljem Hrvatske a jedna od stanica prikazivanja je Kino Valli. Četiri sasvim različitih projekcija od humorne drame, komedije, do trilera i obiteljske avanture prikazati će se svakodnevno po jedna od 15. do 18. studenog, upravo za vrijeme trajanja 16. Zagreb film festivala. Filmovi Voljeni, Stari momci i Halla ide u rat uvršteni su u Glavni dugometražni program, a uz besplatni ulaz prikazi će se i film Amelie u bijegu

sevdalinkaPOSEBNO   23. studenog u 19.20 sati i 27. studenog u 17 sati

SEVDALINKA, ALHEMIJA DUŠE, hrvatska premijera
Sali Saliji Salini
U suradnji s Gradom Pula i Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Istre i Pule, 23. studenog u 19.20 sati, prikazati će se dokumentarni film „Sevdalinka, alhemija duše“ (r. Sali Saliji Salini). Himzo Polovina, Predrag Cune Gojković, Miroslav Ilić, Mirko Rondović, Rambo Amadeus, dr. Nele Karajlić, Ljubiša Samardžić, Nedžad Salković, Hanka Paldum, prof.dr Esad Bajtal, redatelju ispričavaju glazbeni utjecaj koji je sevdah ima u i izvan granice svoje kolijevke, te pronalazi što povezuje pjesmu ogromne tuge, glas neizmjernog ljubavnog bola i istovremeno uživanje u njemu.

Projekciji će prisustvovati autor knjige „Sevdalinka, alhemija duše“, Esad Bajtal, a razgovor će moderirati autor programa Igor Galo.

(Ulaz na projekciju je slobodan 23. studenog, dok je cijena ulaznice za 27. studeni u 17 sati redovna)