Što je film?

StojefilmCLANAK

Što je film?

Film (eng. film – traka, tanka vrpca koja se koristi za snimanje) je vizualna projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Često se naziva sedmom umjetnošću. Nalikuje mnogim drugim umjetnostima jer ima književna i kazališna obilježja, osobitosti slikarstva i fotografije, glazbene elemente itd. Kao što se slikar izražava bojama, balerina pokretima, pisac riječima, tako i film ima svoja izražajna sredstva koja mu služe da gledateljima dočara filmsku priču. Ona se u filmu prožimaju jer neki prizor u isto vrijeme ima svoje osvjetljenje, boju, zvuk, kut snimanja i snimljen je određenim objektivom. Izražajne mogućnosti filma su bogate jer mogu nevidljivo učiniti vidljivim, približiti daleko, povećati sitno, ubrzati sporo, usporiti brzo, kraj vratiti na početak.

Stvaranje filma složen je umjetnički čin u kojemu sudjeluje velik broj osoba, a redatelji, producenti, snimatelji, scenaristi i glumci samo su dio jedne velike cjeline. Prve filmove snimila su braća Louis i Auguste Lumière koji su 1895. oduševili Parižane svojom napravom kinematografom održavši prvu filmsku predstavu na svijetu koja je trajala svega nekoliko minuta. Od tada, pa sve do danas, izum filma se neprekidno razvijao. Filmski je zapis dobio ton, pa onda i boju, dok današnje kamere i tehnika omogućuju toliko jasnu, realnu i živopisnu sliku da gledatelji imaju osjećaj da su zakoračili u film.

Usporedno s tehničkim dostignućima, također su razvijale filmske vrste, žanrovi i razni stilovi. Film je postao medij privlačan masama, dostupan svim slojevima društva i prisutan u našim životima od najranijeg djetinjstva. Zabavlja nas, nadahnjuje, potiče na razmišljanje, uz njega odrastamo, živimo i učimo. Film je puno više od oblika umjetnosti. On je svojevrsno svjedočanstvo o svijetu koji nas okružuje i odgojitelj našeg vremena.