Izravni prijenosi

Život u malom gradu (u maloj državi) ima niz divnih prednosti, no naravno i brojne neizbježne mane, a jedna od njih je, bez svake sumnje, nedostatak visoko produciranih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Rijetki su ljubitelji opere i baleta imali priliku hodočastiti najveće i najvažnije operne i kazališne kuće u metropolama širom svijeta. Svoju su strast zadovoljavali slušajući izravne radio prijenose, gledajući zakašnjele televizijske snimke ili preslušavajući svoje pomno čuvane glazbene kolekcije. Zahvaljujući revolucionarnom projektu MET opere HD uživo (koju su kasnije prigrlile brojne izvedbene institucije širom svijeta) i doslovno lansirajući MET-ove subotnje matineje u svemir i ponovo nazad na zemlju danas i 'mali' čovjek može biti dio elitne operne, baletne, kazališne i ine publike i uživati u najsuvremenijim praizvedbama klasika i postavljanju modernih naslova.

Pulska publika je s oduševljenjem prigrlila ove vrijedne kulturne inicijative i njime obogatila svoju svakodnevnicu. Vrsni operni i baletni poznavatelji, ignoranti, oni koji su tek zagrebali u svijet opere i baleta pa i oni kojima su opera i balet pojam za nešto grozno, dugo i dosadno… stariji, mlađi, srednje generacije, djeca… glazbenici, profesori, studenti, srednjoškolci, prodavačice, vozači, umjetnici, umirovljenici, liječnici, kulturni djelatnici… s velikim zanimanjem, još većim uzbuđenjem i neopisivim užitkom iz sezone u sezonu uranjaju u čaroban svijet Metropolitan opere, a od nedavno i Boljšoj teatra.


METROPOLITAN OPERA HD UŽIVO

Njujorška Metropolitan Opera jedna je od najdinamičnijih i najvibrantnijih kulturnih institucija, dom brojnim iznimno kreativnim i nadarenim pjevačima, dirigentima, skladateljima, glazbenicima, scenografima, dizajnerima, vizualnim umjetnicima, koreografima i plesačima iz cijelog svijeta. Peter Gelb, generalni direktor MET-a, u proteklom je desetljeću iznimno povisio standarde ove grandiozne operne kuće, povećavajući broj novih produkcija koje su postavili neki od najatraktivnijih i najzanimljivijih kazališnih i opernih redatelja te pokrenuo niz inicijativa kako bi proširio doseg MET-a na međunarodnoj razini. Među ovim naporima za osvajanje nove publike svakako je najznačajnije pokretanje projekta MET opera HD uživo u prosincu 2006. godine.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i iznimnoj profesionalnosti MET-a kina diljem svijeta dobila su priliku putem satelita prenositi subotnje matineje uživo i na taj način gledateljima izvan dosega MET-a pružiti priliku konzumiranja visoko kvalitetnog kulturnog programa na nov i inovativan način. Od početnih 6 prijenosa u prvoj sezoni MET opera HD uživo danas nudi 10 vrhunskih naslova koji se prenose u više od 2.000 mjesta u 73 zemlje na šest kontinenta. „U našoj se Ustanovi ništa ne može mjeriti sa 'živim' prijenosom subotnjih matineja, koje pršte adrenalinom, i koje nastavljaju mijenjati gledateljev doživljaj opere prenoseći uzbuđenje i na naše izvođače i publiku diljem svijeta.“, riječi su Petera Gelba, inicijatora jednog od najvažnijih oblika spajanja umjetničkih djela s publikom koja je izvan dometa institucija u kojima se produciraju. Kino Valli je dio je ove čarolije od 2011. godine.


BOLJŠOJ TEATAR

Boljšoj teatar, simbol izvrsnosti u baletu, stekao je gotovo mitsku reputaciju. Njegovi počeci sežu u daleku 1776. godinu, vrijeme carske Rusije. Tijekom 20. stoljeća isprofilirao je svoj tipičan atletski stil i danas se može pohvaliti s plesačkim zvijezdama poput Svetlane Zakharove, Nine Kaptsove, Svetlane Lunkine, Marie Alexandrove, Ruslane Skvortsove, Davide Hallberge, Nikolaia Tsiskaridza i Mikhaila Lobukina. Njihova virtuoznost dotakla je srca publike širom svijeta. Umjetnički ravnatelj Teatra Sergei Filin uspješno se oslanja na dugu tradiciju kompanije i prenosi je u kontekst današnjice. Boljšoj teatar ostaje nedodirljiva baletna referenca današnjice.