Pulski filmski festival u Kinu Valli: Hommage Veljku Bulajiću i Pulica za najmlađe

Pulski filmski festival u Kinu Valli: Hommage Veljku Bulajiću  i Pulica za najmlađe

U tjednu pred početak 71. Pulskog filmskog festivala Kino Valli prikazuje program filmova posvećenih redatelju Veljku Bulajiću. Tijekom Festivala Valli je domaćin Pulici i ugostit će najmlađe gledatelje na probranom filmskom programu. Naše kino gostovalo je u Bolonji gdje je predstavljen uspješan program Kino 15+, a najavljujemo da će ekipa mladih filmofila i na nadolazećoj Puli pripremiti uzbudljivi program

Hommage Veljku Bulajiću  

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Kinotekom u Kinu Valli uoči službenog početka 71. Pulskog filmskog festivala od 5. do 9. srpnja održat će se filmski program  posvećen nedavno preminulom velikanu naše kinematografije redatelju Veljku Bulajiću.

Bulajić je rođen 1928., a preminuo je u travnju ove godine. Režirao je 14 dugometražnih igranih filmova, dva dokumentarna – “Skopje '63” (1964.) i “Titovi memoari” (1980.) – te dvije televizijske serije. Rodio se u Crnoj Gori, a nakon rata živio je u Zagrebu. U Rimu je pohađao Eksperimentalni centar za kinematografiju (Centro Sperimentale di Cinematografia), jednu od najstarijih filmskih škola u Europi (1935) gdje se upoznao s radom Federica Fellinija i Vittorija De Sice čija će neorealistička poetika bitno utjecati na njega. Prvi mu je dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” (1959.) dobio Zlatnu arenu za scenarij i bio uvršten u glavni program Filmskog festivala u Cannesu. Prikaz naseljavanja stanovnika iz Dalmatinske zagore u Vojvodinu nakon 2. svjetskog rata bitno je obilježen neorealizmom.

Pulica za najmlađe

Tijekom Pulskog festivala za djecu je pripremljen već dobro poznat program “Pulica” koji se odvija u Kinu Valli u prijepodnevnom terminu od 10 sati, a donosi pet filmova. Tijekom Festivala održava se i radionica animiranog filma Škare, papir, dinosaur pod vodstvom Vibor Juhasa.

Film “Posljednji put kad smo bili djeca” (2023.), talijanska obiteljska komedija, ujedno i redateljski prvijenac glumca i komičara Claudija Bisija prema istoimenom romanu Fabija Bartolomeija o četvero desetogodišnjaka čija je bezbrižnost djetinjstva zarobljena u Drugom svjetskom ratu. Hvaljena norveška obiteljska drama “Lars je LOL” (2023.), u režiji Eirika Sætera Stordahla i prema bestseleru Iben Akerlie, dobitnica je Nagrade Europske asocijacije filma za djecu (ECFA) 2024.

U programu je i norveška obiteljska komedija glumice i redateljice Marianne Sand “Karsten i Petra: Zlatni prsten s Atlantide” (2023.), a tu su i dvije zabavne animirane avanture: “Lisac i zečica spašavaju šumu” (2024.) nizozemske redateljice Masche Halberstadt, premijerno prikazana u dječjem natjecateljskom programu Generation Kplus filmskog festivala u Berlinu te “Tko si ti, Mama Mu?” (2023.) švedskog redatelja Christiana Rylteniusa. Glasove u animiranom filmu “Lisac i zečica spašavaju šumu” daju Hrvoje Klobučar, Daria Knez, Ivan Đuričić, Jan Kerekeš, Vanda Winter i drugi domaći glumci, a “Tko si ti, Mama Mu?” čitan je na hrvatski jezik s podnaslovima na hrvatskom jeziku. Selektorica programa je Nataša Šimunov. 

Kino Valli predstavilo Kino 15+ u Bolonji

Krajem lipnja u organizaciji mreže europskih kinoprikazivača “Europa Cinemas” koje je i Kino Valli ponosan član, u Bolonji je održana radionica “Bologna Innovation Lab”  i to u sklopu Festivala Cinema Ritrovato. Okupilo se 39 kinoprikazivača iz Europe, a voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov tom je prilikom predstavila projekt Kino 15+ koji se uspješno provodi u Puli u suradnji s mladima koji kreiraju filmski program i popratna događanja poput kvizeva i koncerata, a i sami su filmski stvaraoci. Šimunov je istaknula kako je mentoriranje mladih filmofila rezultiralo time da su naučili mnogo o programiranju kina, a da je njihov program privukao u Valli nove, mlade posjetitelje. Najavljujemo da će Kino 15+ i na Pulskom filmskom festivalu imati svoj program, a uskoro objavljujemo više detalja.

Podijelite članak