Finale Eurosonga na velikom platnu, premijera Ines Pletikos, Hitchcock i novi slovenski filmovi

Finale Eurosonga na velikom platnu, premijera Ines Pletikos, Hitchcock i novi slovenski filmovi

Uzbudljiv filmski tjedan od 2. do 8. svibnja otvaraju tri nova naslova – romantična drama “Izazivači” sa Zendayom u glavnoj ulozi, “Savršeni dani” Wima Wendersa te zabavna avantura “Nerazdvojni” od scenarista velikog hita „Priča o igračkama”. Filmovi za sva vremena u svibnju su u znaku Alfreda Hitchcocka. Na programu su Dani slovenskog filma, a posebno izdvajamo premijernu projekciju dokumentarca “U ime oca – Breda” redateljice Ines Pletikos koja gostuje u Kinu Valli. Najavljujemo i zajedničko gledanje finala Eurosonga na velikom platnu i uz savršen zvuk u Kinu Valli

Finale Eurosonga u kinu!

Kino Valli organizira zajedničko gledanje finala Eurosonga koje će se održati u subotu, 11. svibnja od 21 sat. Na velikom platnu prikazivat će se prijenos finalne večeri izbora za pjesmu Eurovizije. Ulaz na ovo događanje je slobodan, no potrebno je na vrijeme podići svoje besplatne ulaznice na blagajni Kina Valli. Finalnu večer 68. Eurosonga vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Komentator prijenosa izbora za pjesmu Eurovizije na HRT-u je Duško Ćurlić. Za naslov pjesme Eurovizije u finalnoj večeri natjecat će se izvođači iz 26 zemalja, a sigurni smo da će u Valliju biti uzbudljivo uz kokice navijati za našeg predstavnika Baby Lasagnu.

Posebno događanje: Gostovanje Ines Pletikos

Redateljica Ines Pletikos u Kinu Valli premijerno će 5. svibnja predstaviti četvrti nastavak svog dokumentarnog serijala “U ime oca – Breda”, koji donosi priču o Martinu Bizjaku,  utemeljitelju nekolicine institucija od temeljne važnosti za kulturni život Pule u drugoj polovini 20. stoljeća. Pletikos je dosad predstavila tri pedesetominutne epizode biografskih priča o istaknutim i značajnim figurama umjetnika i kulturnjaka koji su Pulu učinili gradom nakon Drugog svjetskog rata. Pripovjedači dokumentarnog filma rekonstruiraju biografiju svojih očeva, odnos koji je formirao njihov životni put te danas kao zreli ljudi i umjetnici uviđaju svu vrijednost i važnost njihovih nastojanja. U četvrtom nastavku to je Breda Bizjak, trenutno predsjednica Društva arhitekata Istre, grupe intelektualaca i inženjera koji svojim prosvjetiteljskim radom ukazuju na važnost strateškog planiranja i oblikovanja prostora u vremenu u kojem se termini poput “urbanizma” i “javnog prostora” doživljavaju kao direktni napad na eksponente nekontroliranog divljanja neoliberalnog kapitala, takozvane investitore u zemljama tranzicije. Iz perspektive svoje prakse Breda uspoređuje svoju i poziciju svog oca, mogućnosti svoje i njegove generacije u izgradnji boljeg društva za sve nas.

Novi filmovi

U kina dolazi romantična drama “Izazivači”, novi film talijanskog redatelja Luce Guadagnina (“Skrivena ljubav”) u kojem glavnu ulogu ima jedna od najtraženijih holivudskih glumica – Zendaya. Tashi, bivša teniska zvijezda u središtu je ljubavnog trokuta u kojem su dva najbolja prijatelja Art i Patrick čije rivalstvo u borbi za Tashinom naklonošću prelazi i na sportski teren. Tashi postaje trenerica svog supruga Arta kako bi prekinuo niz poraza, a za uspjeh na Grand Slam turnirima, tjera ga da igra na turniru niže razine tzv. Challenger, gdje će se suočiti s rivalom Patrickom.

“Savršeni dani” novo je remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa nominirano za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, a dobitnik je dviju nagrada na Cannes Film Festivalu, one za najboljeg glumca i nagrade ekumenskog žirija. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

Od scenarista velikog hita „Priča o igračkama” dolazi zabavna animirana avantura “Nerazdvojni” o dvojici nerazdvojnih prijatelja, napuštenom plišanom medvjediću i lutku beskrajne mašte. Kada se u starom kazalištu u parku ugase svjetla, lutke ožive. Među njima je Don, koji je umoran od toga da svaki dan glumi budalu i sanja o tome da napokon postane pravi heroj i hrabro odlučuje otići iz kazališta i krene u otkrivanje velikog svijeta i vlastitog života! Na tom putovanju susreće Doggie Doga, napuštenu plišanu igračku koja želi postati rap zvijezda. To je početak velike avanture i prijateljstva koje će njihove snove pretvoriti u stvarnost i dokazati da čak i oni najmanji mogu odigrati herojske uloge.

Dani slovenskog filma

Dani slovenskog filma organizirani su u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom i Slovenskim filmskim centrom, a održavaju se u Kinu Valli od 6. do 9. svibnja i bit će prikazana četiri filmska naslova. Prva je na rasporedu 6.5. drama Nejca Gazvoda “Uzor” o Maji i njenom sinu Janu koji nakon razvoda sele u mali grad gdje Jan postaje žrtvom bullinga. “Probudi me” Marka Šantića (na programu 7.5.) odnedavno je u hrvatskim kinima, a to je provokativna drama koja bavi se ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu. Na Festivalu slovenskog filma osvojio je nekoliko nagrada Vesna, uključujući one za najbolji film, scenarij, glavnog (Jure Henigman) i sporednog glumca (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku. “Jahači” Dominika Menceja priča je o dvojici prijatelja koji prepravljaju svoje mopede u “choppere” i kreću na uzbudljivo putovanje kroz Sloveniju i Hrvatsku u potrazi za slobodom. Na programu su 8.5.

Dokumentarni film Petre Seliškar “Tijelo” bit će prikazan 9.5. Riječ je o dirljivoj priči o nerazdvojnom prijateljstvu, nepokolebljivosti i snazi protagonistice Urške, koja unatoč životnim nedaćama ne odustaje od borbe za sretan život.

Filmovi za sva vremena: Alfred Hitchcock

Svibanjski ciklus Filmova za sva vremena posvećen je Alfredu Hitchcocku, a prvi je na rasporedu psihološki triler “Psiho” iz 1960. Godine u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh. Scenarij Josepha Stefana temelji se na istoimenom romanu iz Roberta Blocha, a roman je inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin kojeg je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein. Okosnica radnje je susret između tajnice Marion Crane (Leigh) koja se, nakon što je pobjegla s novcem svojeg šefa, skriva u zabačenom motelu i vlasnika tog motela, poremećenog Normana Batesa (Perkins) te posljedica njihovog susreta.

Podijelite članak