Dva Hitchcocka, Baby Lasagna, Michael Keaton i Planet majmuna

Dva Hitchcocka, Baby Lasagna, Michael Keaton i Planet majmuna

U tjednu od 9. do 15. svibnja Kino Valli prikazuju dva naslova kultnog redatelja Alfreda Hitchcocka, filmske novitete poput “Planeta majmuna” i dugometražnog debija redateljice Une Gunjak “Ekskurzija”, hrabri dokumentarac “Tijelo” Petre Seliškar, a započinju i Dani austrijske kulture. Veliko zanimanje publike Kina Valli već je pobudila najava izravnog praćenja finala Eurovizije, a svi ćemo navijati za Baby Lasagnu! Požurite nabaviti svoje ulaznice na blagajni Kina Valli

Nakon prolaska Baby Lasagne u finale Eurovizije više nema dileme – Kino Valli u subotu, 11.5. bit će žustri navijač našeg predstavnika na Eurosongu, a prijenos finala gledamo na velikom platnu. Ulaznice je potrebno ranije podići na blagajni Kina Valli, a kako je dosad rezervirano više od polovice sjedala, požurite osigurati svoje mjesto.

Jedan tjedan, dva Hitchcocka

Velik interes je i za filmovima kultnog redatelja Alfreda Hitchcocka čiji naslovi su tijekom svibnja u programu “Filmovi za sva vremena”, a u novom filmskom tjednu Valli donosi čak dva! U sklopu programa “Kino 15+”, u subotu prije prijenosa Eurovizije, prikazuje se jedan od njegovih najpopularnijih filmova – “Sjever – sjeverozapad” iz 1959. u kojem se radnja vrti oko nevinog čovjeka (Cary Grant) kojeg su agenti tajnovite organizacije zamijenili za špijuna koji im želi pomutiti planove za krijumčarenje mikrofilma. Sljedeću srijedu, 15.5. prikazat će se i njegov psihološki triler “Vrtoglavica” iz 1958, nastao kao adaptacija francuskog romana “D’entre les morts”. Bivši policajac koji pati od straha od visina zapošljava se kako bi spriječio suprugu starog prijatelja da počini samoubojstvo.

Novi naslovi u redovnom programu

Redatelj Wes Bal je filmom “Planet majmuna: Novo kraljevstvo” udahnuo novi život globalnoj franšizi koja se odvija nakon Cezarove vladavine nekoliko generacija u budućnosti, u kojoj su majmuni dominantna vrsta koja živi skladno, dok je ljudska vrsta svedena na život u sjeni. Dok novi tiranski vođa majmuna gradi svoje carstvo, jedan mladi majmun odlučuje se na mučno putovanje koje će ga natjerati da preispita sve što je znao o prošlosti i donese odluke koje će definirati budućnost i njegove i ljudske vrste. Iznimno uspješna filmska franšiza izvorno je temeljena na romanu Pierrea Boullea, a originalni je film “Planet majmuna” izašao 1968. godine.

Akcijski film “Odlazak plaćenog ubojice” režirao je Michael Keaton koji u njemu igra i ulogu Noxa, plaćenog ubojice koji gubi pamćenje, dok legendarni oskarovac Al Pacino glumi njegova prijatelja i pomagača u ovoj napetoj utrci s vremenom. Kada plaćeni ubojica oboli od napredujućeg oblika demencije, pruža mu se prilika za iskupljenje spašavanjem života odraslog sina od kojeg je godinama bio udaljen. Kako bi ga spasio, mora biti brži od policije koja mu se približava, ali i brži od otkucaja sata njegovog vlastitog, brzo propadajućeg uma.

Na programu Kina Valli je i “Ekskurzija”, dugometražni prvijenac bosanske redateljice Une Gunjak koja se proslavila kratkim filmom “Kokoška” za koji je nagrađena Europskom filmskom nagradom. “Ekskurzija” se temelji na istinitom događaju koji je prije par godina uznemirio javnost, a donosi važnu filmsku priču o sarajevskoj tinejdžerici koja progovara o odrastanju u vremenu nesigurnosti, rasapa moralnih vrijednosti i vladavine selfie kulture.

Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da se poseksala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli. Glumački postav filma čine mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom (Iman) i Nađom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke gledamo Maju Izetbegović (Hotel Pula), a djeda tumači Izudin Bajrović. Film upotpunjava sjajan soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene: Macha Ravel, Cunami Flo, Black Beriz i Stoposto.

Film za djecu

Na programu za najmlađe i dalje je animirani film “Nerazdvojni”, zabavna avantura dvojice nerazdvojnih prijatelja –  napuštenog plišanog medvjedića i lutka beskrajne mašte. Kada se u starom kazalištu u parku ugase svjetla, lutke ožive. Među njima je Don, koji je umoran od toga da svaki dan glumi budalu. Sanja o tome da napokon postane pravi heroj i hrabro odlučuje otići iz kazališta i krene u otkrivanje velikog svijeta i vlastitog života! Na tom putovanju susreće Doggie Doga, napuštenu plišanu igračku koja želi postati rap zvijezda. To je početak velike avanture i prijateljstva koje će njihove snove pretvoriti u stvarnost.

Dani slovenskog filma

Projekcijom dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar “Tijelo” 9. svibnja završavaju Dani slovenskog filma u Kinu Valli, a na projekciju dolazi redateljica. Film “Tijelo” dirljiva je priča o nerazdvojnom prijateljstvu, nepokolebljivosti i snazi protagonistice Urške, koja unatoč životnim nedaćama ne odustaje od borbe za sretan život. Uršku, pijanisticu i bivšu manekenku, u 28. godini života napada encefalitis, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Morala je ispočetka učiti govoriti, hodati, razumjeti i ponovo zavoljeti svoje tijelo za koje joj se činilo da je želi uništiti. Uz podršku dvije kćeri i supruga te roditelja s kojima je oduvijek imala kompliciran odnos, Urška se bori s tjelesnim i emocionalnim usponima i padovima, no nikada ne odustaje.

Dani austrijske kulture

Biografskom dramom  “Ingeborg Bachmann – Putovanje u pustinju” 14. svibnja otvaraju se Dani austrijske kulture.  U središtu filma je Ingeborg Bachmann, radikalna spisateljica i osoba beskompromisno odana životu i ljubavi. Film pripovijeda o životu autorice u Berlinu, Zürichu i Rimu, o njezinoj strastvenoj vezi s Maxom Frischom, njezinu putovanju u pustinju, kao i o njezinim radikalnim tekstovima i čitanjima, koji se vrte oko mota njezina života i književnosti: „Istinu je od čovjeka moguće očekivati.” U istom programu 17.5. na rasporedu je također biografska drama “Sisi i ja” o legendarnoj habsburškoj carici iz perspektive grofice Irme, koja je imenovana njezinom dvorskom damom. Irma je smjesta fascinirana upečatljivom Sisi, koja je međutim sklona i samouništenju. Sisi sve više opčinjava Irmu, koja se smrtno zaljubljuje u slobodnu i neobuzdanu caricu, da bi je konačno poduprla pri donošenju jedne sudbonosne odluke. Glavne uloge tumače Susanne Wolff i Sandra Hüller koju smo nedavno gledali u “Anatomiji pada”.

Podijelite članak