Novi tjedan u Kinu Valli: napeti trileri, francuska komedija, repriza Dine i uvod u Mjesec ponosa

Novi tjedan u Kinu Valli: napeti trileri, francuska komedija, repriza Dine i uvod u Mjesec ponosa

Novi filmski tjedan u Kinu Valli od 16. do 22. svibnja od noviteta donosi napete trilere “Puls grada” i “Počinjemo od kraja”, komediju “Teška godina” te animiranu komediju “Imaginarni prijatelji”. Uoči Mjeseca ponosa donosimo program u suradnji s udrugom Proces, nastavljaju se Dani austrijske kulture kao i revija ponajboljih filmova Alfreda Hitchcocka

Novi filmovi

“Puls grada” napeti je triler u režiji Jean-Stéphanea Sauvairea sa Seanom Pennom i Tyeom Sheridanom u glavnim ulogama. Početnik u hitnoj medicinskoj službi Ollie Cross (Tye Sheridan) noći nabijene adrenalinom provodi u ambulantama u Brownsvilleu, a tijekom dana uči za ispite. Radom uz iskusnog tehničara hitne pomoći Genea Rutkovskog (Sean Penn) iz prve ruke doživjet će sve čari i nedaće njihovog posla, a njihov odnos dolazi na test u trenutku suočavanja s etičkim dilemama posla koji rade.

“Počinjemo od kraja” emotivni je triler nastao prema istoimenom romanu Megan Hunter, a režirala ga je Mahalia Belo. U glavnim su ulogama Jodie Comer i za Oscara nominirani Benedict Cumberbatch. Kad zbog ekološke krize London biva u potpunosti potopljen, žena rađa svoje prvo dijete. Danima kasnije, ona i njezina beba prisiljene su napustiti svoj dom u potrazi za sigurnošću.

Komedija “Teška godina” novi je film Oliviera Nakachea i Érica Toledanea, autora filmova “Nedodirljivi” i “Neobični životi”. Albert i Bruno kompulzivni su potrošači koji se nalaze u dugovima do grla. Kako bi nanovo preuzeli kontrolu nad svojim životima, odlučuju se obratiti za pomoć grupama društvenih aktivista te ubrzo nailaze na skupinu mladih aktivista koji se brinu za okoliš. Privučeni besplatnim pivom i čipsom, a ne ideologijom kojoj ovi ekološki osviješteni aktivisti teže, Albert i Bruno uskoro će se pridružiti pokretu s kojim i nemaju baš puno toga zajedničkog.

“Imaginarni prijatelji” filmska su čarolija za sve uzraste. U središtu zbivanja je djevojčica Bea koja otkriva svoju nevjerojatnu moć – vidi imaginarne prijatelje svih ljudi. U filmu glume Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming, Fiona Shaw. Glavne uloge hrvatske verzije filma sinkronizirali su Fabijan Pavao Medvešek, Rina Zoja Radmilov, Rene Bitorajac, Ronald Žlabur, a ostale glasove posudili su i Jan Kerekeš, Mario Petreković, Jadranka Đokić, Natko Beck, Miach, Lela Margetić, Pero Juričić i ostali.

Dani austrijske kulture

Povijesna drama “Sisi i ja” približava se legendarnoj figuri habsburške carice iz perspektive grofice Irme, koja je imenovana njezinom dvorskom damom. Irma je fascinirana upečatljivom Sisi i smrtno se zaljubljuje u slobodnu i neobuzdanu caricu, da bi je konačno poduprla pri donošenju jedne sudbonosne odluke. Film je režirala Frauke Finsterwalder, a glavne uloge glume Susanne Wolff i Sandra Hüller.

Proces u kinu

“Proces u kinu” novopokrenuta je suradnja između Kina Valli i udruge Proces koja promiče queer kulturu i LGBTIQ+ prava, a suradnja se zbiva kao uvod u Mjesec ponosa. U narednom periodu u Kinu Valli tako će biti predstavljeni filmovi queer tematike raznovrsnih žanrova: prvi na redu je 18. svibnja u 19:10 sati francuski film “Ljeto ‘85.” redatelja Françoisa Ozona, a 25.5. u 19:00 sati slijede dva kratkometražna filma španjolskog redatelja Pedra Almodóvara “Ljudski glas” i “Čudan način života”. “Vilinski vrt” mađarskog redatelja Gerga Somogyvárija bit će prikazan 1. lipnja u 21 sat, a tom projekcijom započinje Mjesec ponosa.

Propustili ste, pogledajte

“Dina: Drugi dio” nastavlja putovanje Paula Atreidesa, sada ujedinjenog s Chani i Fremenima, kako bi se suprotstavio moćnicima koji su mu unuštili carstvo i obitelj. Suočen s izborom između ljubavi svog života i sudbine svemira, Paul će pokušati spriječiti užasnu budućnost koju samo on može predvidjeti. Nastavak je to znanstveno-fantastičnog spektakla Denisa Villeneuvea, inspiriranog kultnim romanom Franka Herberta iz 1965. godine, koji se zbog svoje kompleksne priče, fascinantnog imaginarija i utjecajem na znanstvenu fantastiku ubraja među klasike žanra.

Filmovi za sva vremena

U mjesecu Hitchcockovih filmova na redu je triler “Prozor u dvorište” o poznatom fotoreporteru  L.B. Jeffries (James Steward) kojega je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim utrkama stajalo prijeloma noge pa je prisiljen boraviti doma, a vrijeme između posjeta njegove djevojke Lise (Grace Kelly) i njegovateljice (Thelma Ritter) krati gledajući dalekozorom kroz prozor svog stana. Ubrzo otkriva da i obično gradsko dvorište može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne. Film je uvršten na popis 100 najvećih američkih filmova svih vremena.

Matineja za umirovljenike

Drama “Savršeni dani” novo je remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje. Nakon redovnog prikazivanja ovaj film za svoju Matineju odabrali su i pulski umirovljenici koji će ga gledati 21. svibnja.

Izložba “art is you”

U Kinu Valli od 13. svibnja do 2. lipnja traje nova izložba „art is you“ Delije Klarić, aktivne članice udruge MedulinArt i Artstudio Pula. Svoju kreativnost Klarić izražava kroz slikanje i oblikovanje glinom. Sudjelovala je u mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Izlagala je svoja djela samostalno i skupno. Dobitnica je nekoliko priznanja od Hrvatskog sabora kulture kao sudionica susreta likovnih stvaralaca.

Podijelite članak